Διάγνωση - MS

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Διάγνωση

ΠΣ

Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, δεν υπάρχει ένα παθογνωμονικό τεστ «θετικό ή αρνητικό» για την ΣκΠ, και κανένα από τα τεστ που είναι διαθέσιμα δεν βοηθούν τους γιατρούς για μία 100% πειστική διάγνωση.

Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο γιατρός κάνει διάγνωση για την ΣκΠ μέσα από έναν συνδυασμό συμπτωμάτων που παρατηρεί στον ασθενή, και απορρίπτει άλλες παρόμοιες διαγνώσεις. Αυτό αποκαλείται «κλινική διάγνωση».


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Δυστυχώς για μία σημαντική μειοψηφία ανθρώπων (10-15%) μία οριστική διάγνωση μπορεί να μην είναι πιθανή ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση όλων των διαθέσιμων εξετάσεων. Εντούτοις, είναι πολύ πιθανό να αποκλειστούν άλλες πολύ σοβαρές αιτίες με τα συμπτώματα της ΣκΠ, και με το πέρασμα του χρόνου με περιοδικές εξετάσεις και την καταγραφή των αλλαγών στην κατάσταση του ασθενή, η διάγνωση είναι πιθανή στις περισσότερες περιπτώσεις.

ΝΕΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΠ


Η Διεθνής Ιατρική και Επιστημονική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την ΣκΠ (MSIF) ανακάλυψε νέα διαγνωστικά κριτήρια έτσι ώστε να βοηθήσει τους ειδικούς να ξεχωρίζουν την ΣκΠ από άλλες καταστάσεις που μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα. Τα νέα κριτήρια επιτρέπουν στα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) να συμπεριληφθούν, έτσι είναι πιθανό να γίνει διάγνωση όταν κάποιος είχε μόνο μία κλινική εκδήλωση. Όταν χρησιμοποιούνται τα νέα κριτήρια, ένα άτομο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ασθενής με ΣκΠ, πιθανή ΣκΠ ή και όχι ΣκΠ.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Αρχικά η ΣκΠ μπορεί να παρουσιάζεται σαν μια ιστορία ακαθόριστων συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να συμβούν σποραδικά σε μια παρατεταμένη περίοδο και μπορεί να αποδοθούν σε διάφορες άλλες καταστάσεις. Αόριστα ή υποκειμενικά συμπτώματα είναι δύσκολα να εξηγηθούν από τους γιατρούς και τους ειδικούς κάτι το οποίο δεν είναι ξεχωριστά αντιληπτό και για τους ασθενείς με ΣκΠ, με αποτέλεσμα να μην χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία στα πολύ αρχικά στάδια της νόσου.

Ακόμη και όταν ένα άτομο παρουσιάζει έναν κλασσικό τύπο συμπτωμάτων της ΣκΠ, τα συμπτώματα πρέπει να συμφωνούν με τα κριτήρια προτού ο γιατρός ή ο νευρολόγος μπορέσει να διαγνώσει, κλινικά, «σίγουρη ΣκΠ».


Αυτά τα κριτήρια είναι:

« Δύο διαφορετικές περιοχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος είναι επηρεασμένες, και ότι αυτές οι επιρροές έχουν παρουσιαστεί χωριστές τουλάχιστον σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις με ένα μήνα διαφορά, καθώς και αν το άτομο βρίσκεται μέσα στα συνήθη πλαίσια ηλικίας για την έναρξη της ΣκΠ.


Έτσι ωστόσο είναι πιθανό να διαγνώστε «σίγουρη» ΣκΠ στην πρώτη σας επίσκεψη στον νευρολόγο, είναι όμως επίσης πιθανόν η διάγνωση να μην είναι σίγουρη, και το άτομο θα πρέπει να το παραπέμψει σε περαιτέρω εξετάσεις


 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού