Ανακοινώσεις - MS

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Ανακοινώσεις

Δραστηριότητες

Την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κρατικού Λαχείου , η κλήρωση του λαχνού του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης με αριθμό άδειας Α/Α: 47/2019. Οι τυχεροί αριθμοί είναι: 2625, 4911, 4399, 0170, 2380, 1475, 2204, 3062, 3931, 1995, 3399, 2125, 0113. Παρακαλούνται οι τυχεροί όπως επικοινωνήσουν στο 22590949 για να παραλάβουν τα δώρα τους.

Δελτίο Τύπου Λαχνού 2019

 

Στο κρατικό συνταγολόγιο της Κύπρου εντάχθηκε το φάρμακο Tecfidera (Dimethyl Fumarate) της Biogen για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, την πιο συχνή μορφή της νόσου.

http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/815851/sto-kratiko-syntaglogo-to-farmako-tecfidera

 

ΕΡΕΥΝΑ :

Η ομάδα των LifeWalkers (ομάδα μεταδιδακτορικών ερευνητών που δραστηριοποιείται επιστημονικά στον χώρο της κλινικής άσκησης) σε συνεργασία με  το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας διεξάγουν μελέτη με τίτλο «Αξιολόγησης της άποψη  που έχουν οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας για τα οφέλη της κλινικής/θεραπευτικής Άσκησης ως μέσο υποστηρικτικής αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους», η οποία αποσκοπεί στην συλλογή δεδομένων σχετικά με την άποψη και ενημέρωση που έχουν οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας για τα οφέλη της κλινικής/θεραπευτικής Άσκησης ως μέσο υποστηρικτικής αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους.

Στη Κύπρο υπεύθυνο Ίδρυμα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ. Χριστόφορο Γιαννάκη στο Τμήμα Ζωής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Δρ. Μάριος Παντζαρής Νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου . Στην Ελλάδα υπεύθυνος φορέας είναι η ομάδα LifeWalkers σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με υπεύθυνη την Δρ. Αργυρώ Κρασέ .

Το ερωτηματολόγιο θα το βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στο πιο κάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/SMDmGmPb7iLpa3c16


 
 

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε για την προκήρυξη του « Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις» το οποίο ανακοινώθηκε στις 20 Μαίου 2019 από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πατήσετε στον πιο κάτω σύνδεσμο και να μελετήσετε τ
ην αίτηση, το σχέδιο αλλά και τον οδηγό εφαρμογής.
http://www.mlsi.gov.cy/


Έντυπα
:

 

Nέα μέτρα για άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις ανακοίνωσε η Υπουργός.Εργασίας:


Σύμφωνα με τα μέτρα που εγκρίθηκαν 750 τετραπληγικοί που λαμβάνουν σήμερα Επίδομα Φροντίδας για Τετραπληγικά Άτομα, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, από €854,30 σε €900 μηνιαίως από τον μήνα Μάϊο 2019. Επιπρόσθετα, όσοι τετραπληγικοί αντιμετωπίζουν πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών της αναπηρίας στην υγεία τους με κίνδυνο της ζωής τους, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας €1.100 μηνιαίως.

Επίσης 950 παραπληγικοί που λαμβάνουν σήμερα Επίδομα Φροντίδας για Παραπληγικά Άτομα, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, από €350 σε €400 μηνιαίως από τον μήνα
Μάϊο 2019. Επιπρόσθετα, όσοι παραπληγικοί αντιμετωπίζουν πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών της αναπηρίας στην υγεία τους με κίνδυνο της ζωής τους, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας €500 μηνιαίως.

Ακόμα 2.300 άτομα με τετραπληγία, παραπληγία, άλλη κινητική αναπηρία, οπτική αναπηρία, νεφροπάθεια ή θαλασσαιμία, που σήμερα λαμβάνουν ή βρίσκονται στη διαδικασία να λάβουν Επίδομα Διακίνησης, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, μόλις ψηφιστεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, από €102 σε €150 μηνιαίως ή από €51 σε €75 μηνιαίως.

Επίσης 1.900 τυφλοί που σήμερα δεν λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης γιατί δεν εργάζονται και δεν φοιτούν θα λάβουν, μόλις ψηφιστεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, Επίδομα Διακίνησης €75 μηνιαίως ανεξαρτήτως αν δεν εργάζονται ή δεν φοιτούν και ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.


Το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες θα επιληφθεί όλων των ενεργειών, χωρίς να χρειαστεί οι λήπτες των επιδομάτων να προβούν σε αίτηση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια τους. Οι επωφελούμενοι θα λάβουν τις αυξήσεις στον λογαριασμό στον οποίο εμβάζονται τα επιδόματα τους ήδη. Μόνο οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί που θα δικαιούνται τη μεγαλύτερη αύξηση για ενισχυμένη φροντίδα θα χρειαστεί να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το αρμόδιο Τμήμα για αξιολόγηση και πιστοποίηση των αναγκών τους.

Ακόμα, όπως ανέφερε η Υπουργός, ενθαρρύνοντας την ένταξη στην απασχόληση ατόμων με χρόνιες παθήσεις το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης ενέκρινε στις 15.5.2019 την επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι δύο εκατομμύρια με στόχο την πρόσληψη 100 ανέργων χρόνιων πασχόντων. Το έργο θα προκηρυχτεί από το Τμήμα Εργασίας. Είπε ότι το σχέδιο θα προκηρυχθεί στις 20 Μαΐου και κάλεσε όλους τους εργοδότες να αξιοποιήσουν το σχέδιο ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις να εργαστούν.

Σημείωσε παράλληλα ότι την περασμένη Δευτέρα 13 Μαΐου, προκηρύχτηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες δημόσιος διαγωνισμός για την δημιουργία δέκα νέων κατοικιών σε όλες τις πόλεις παγκύπρια και την παροχή υπηρεσιών υποστηριζόμενης διαβίωσης κυρίως για άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό, που δεν διαθέτουν επαρκές οικογενειακό και υποστηρικτικό περιβάλλον και χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες για να διαβιούν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής. Η Υπουργός κάλεσε δήμους και κοινότητες, οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα να συνεργαστούν με το αρμόδιο Τμήμα για την λειτουργία των δέκα αυτών νέων κατοικιών.


Πηγή: https://24h.com.cy/2019/05/nea-metra-gia-atoma-me-anapiries-kai-chronies-pathiseis-anakoinose-i-yp-ergasias/

         ΚΥΠΕ


 

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανακοινώνει το πρόγραμμα "Κυριακάτικες Αποδράσεις" 2018/19.

Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνονται και αποδράσεις για ΑμεΑ για την περίοδο Ιούνιος 2019, στο μαγευτικό θέρετρο των Πλατρών.

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο 77778050 και στην ιστοσελίδα  www.sundayescapes.com

 

Το Fampyra εντάσσεται στο κρατικό συνταγολόγιο

Την απόλυτη ικανοποίησή τους εκφράζουν η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης αναφορικά με την εισαγωγή του φαρμάκου Fampyra στο κρατικό συνταγολόγιο, γεγονός που ενισχύει τις επιλογές των ιατρών για την αποτελεσματική διαχείριση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πρόκειται για φάρμακο το οποίο απασχόλησε επανειλημμένα τη δημοσιότητα και το οποίο τελικά εντάσσεται στο κρατικό συνταγολόγιο με συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Θερμές ευχαριστίες στον νυν και τέως Υπουργό Υγείας, στον Διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών αλλά και στην Επιτροπή Φαρμάκων για την καθοριστική συμβολή τους και για την συνεργασία που είχαν με σκοπό το φάρμακο αυτό να παρέχεται στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση οι οποίοι το έχουν ανάγκη.


 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (ΓΕΣΥ)


19 Σεπτεμβρίου 2018
Προς τα Μέλη του
Παγκύπριου Συνδέσμου
Πολλαπλής Σκλήρυνσης


Αγαπητοί φίλοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης σε πρόσφατη συνεδρία του, αποφάσισε την σύγκληση Καταστατικής Συνέλευσης καθώς επίσης και την ενημέρωση των μελών του, από εκπρόσωπο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία και ώρα 10.00π.μ.

Πιο συγκεκριμένα ο σκοπός της Συνέλευσης είναι οι προβλεπόμενες,  από τον νέο Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο Ν.104(1)/2017, τροποποιήσεις ή και συμπληρώσεις του υφιστάμενου Καταστατικού του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ο Νόμος τροποποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2017 και μας υποχρεώνει να τροποποιήσουμε ή/και να εκσυγχρονίσουμε βασικά άρθρα του υφιστάμενου καταστατικού.

Πληροφορείστε ότι βάσει του υφιστάμενου Καταστατικού, απαρτία στη Γενική Συνέλευση μετά από παρέλευση ½ της ώρας από την καθορισμένη, τα μέλη που παρευρίσκονται αποτελούν απαρτία , άρθρο 17(η).

Καλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου να προσέλθουν καθώς η παρουσία του κάθε μέλους κρίνεται απαραίτητη.

Αντίγραφα του Καταστατικού θα είναι διαθέσιμα από τα γραφεία και την ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.mscyprus.org.cy.

Παρακαλώ όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν να μας ενημερώσουν μέχρι τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 στο τηλέφωνο 22590949.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ 2018 - 2019

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανακοινώνει το τελικό πρόγραμμα για τα άτομα σε τροχοκάθισμα και με κινητικές δυσκολίες. Το πρόγραμμα αυτό είναι στα πλαίσια του νέου προγράμματος του ΚΟΤ "Κυριακάτικες Αποδράσεις" 2018/19.

Οι επισκέψεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν για τα ΑΜΕΑ και οι σελίδες του εντύπου που αναφέρονται σε ΑΜΕΑ, είναι σελ.27-29.


Έντυπο ΚΟΤ για Κυριακάτικες Αποδράσεις 2018 - 2019


 

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, ο Δήμαρχος του Στροβόλου, κος Αντρέας Παπαχαραλάμπους, παρέδωσε επιταγή ύψους €1.905,00 στον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, κο Σάββα Χριστοδούλου.

Το ποσό αποτελεί εισφορά προς τον Σύνδεσμο το οποίο συγκεντρώθηκε από τις εισπράξεις της Μουσικοχορευτικής Παράστασης του Λαογραφικού Ομίλου του Δήμου Στροβόλου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαΐου 2018, με τίτλο <<Ευτζιές τζαι Κατάρες>>.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κος Σάββας Χριστοδούλου ευχαρίστησε το Δήμαρχο Στροβόλου για την στήριξη του προς το Σύνδεσμο.  

 
 

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, ο κος Αντρέας Νεοκλέους, παρέδωσε επιταγή ύψους €1.190,00 στον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης κο Σάββα Χριστοδούλου.

Το ποσό αποτελεί εισφορά προς τον Σύνδεσμο και συγκεντρώθηκε από την συμμετοχή του Ανδρέα Νεοκλέους, Κατερίνας Μηνά, Ανδρέα Θεμιστοκλέους,  Τρύφωνα Παπάζογλου,   Αντώνη Τσολάκη,   Χρύσανθου Χρυσάνθη,   Φλωράκη Φλουρέντζου,  Γιώργο Φλουρέντζου στο  δημοφιλές παιχνίδι γνώσεων “Αδύναμος Κρίκος” , που προβάλλεται καθημερινά στο ΡΙΚ1.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κος Σάββας Χριστοδούλου ευχαρίστησε τόσο τον κο Ανδρέα Νεοκλέους όσο και όλους τους συμμετέχοντες στο δημοφιλές παιγνίδι για την οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων και υπηρεσιών του Συνδέσμου.   


 
 
 
 

Το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ανακοινώσει τη εφαρμοφή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας στη Κύπρο με σκοπό την ενθάρρυνση, βελτίωση και διευκόλυνση της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρίες καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στον κοινωνικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό τομέα της ζωής. Η Ευρωπαίκή Κάρτα επιτρέπει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε πλεονεκτήματα και οφέλη στα Κράτη Μέλη που συμμετέχουν στο σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Οι Αιτήσεις αξιολογούνται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες,  πάνω σε ειδικό έντυπο και γίνον
ται αποδεκτές κατόπιν αξιολόγησης της αναπηρίας.

Κατάλογος Οφελημάτων Ευρωπαϊκής Κάρτας της Αναπηρίας

 
 
 
 
 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού