Ανακοινώσεις - MS

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Ανακοινώσεις

Δραστηριότητες
 
 

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε για την προκήρυξη του « Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις» το οποίο ανακοινώθηκε στις 20 Μαίου 2019 από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πατήσετε στον πιο κάτω σύνδεσμο και να μελετήσετε τ
ην αίτηση, το σχέδιο αλλά και τον οδηγό εφαρμογής.
http://www.mlsi.gov.cy/


Έντυπα
:

 

Nέα μέτρα για άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις ανακοίνωσε η Υπουργός.Εργασίας:


Σύμφωνα με τα μέτρα που εγκρίθηκαν 750 τετραπληγικοί που λαμβάνουν σήμερα Επίδομα Φροντίδας για Τετραπληγικά Άτομα, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, από €854,30 σε €900 μηνιαίως από τον μήνα Μάϊο 2019. Επιπρόσθετα, όσοι τετραπληγικοί αντιμετωπίζουν πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών της αναπηρίας στην υγεία τους με κίνδυνο της ζωής τους, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας €1.100 μηνιαίως.

Επίσης 950 παραπληγικοί που λαμβάνουν σήμερα Επίδομα Φροντίδας για Παραπληγικά Άτομα, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, από €350 σε €400 μηνιαίως από τον μήνα
Μάϊο 2019. Επιπρόσθετα, όσοι παραπληγικοί αντιμετωπίζουν πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών της αναπηρίας στην υγεία τους με κίνδυνο της ζωής τους, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας €500 μηνιαίως.

Ακόμα 2.300 άτομα με τετραπληγία, παραπληγία, άλλη κινητική αναπηρία, οπτική αναπηρία, νεφροπάθεια ή θαλασσαιμία, που σήμερα λαμβάνουν ή βρίσκονται στη διαδικασία να λάβουν Επίδομα Διακίνησης, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, μόλις ψηφιστεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, από €102 σε €150 μηνιαίως ή από €51 σε €75 μηνιαίως.

Επίσης 1.900 τυφλοί που σήμερα δεν λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης γιατί δεν εργάζονται και δεν φοιτούν θα λάβουν, μόλις ψηφιστεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, Επίδομα Διακίνησης €75 μηνιαίως ανεξαρτήτως αν δεν εργάζονται ή δεν φοιτούν και ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.


Το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες θα επιληφθεί όλων των ενεργειών, χωρίς να χρειαστεί οι λήπτες των επιδομάτων να προβούν σε αίτηση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια τους. Οι επωφελούμενοι θα λάβουν τις αυξήσεις στον λογαριασμό στον οποίο εμβάζονται τα επιδόματα τους ήδη. Μόνο οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί που θα δικαιούνται τη μεγαλύτερη αύξηση για ενισχυμένη φροντίδα θα χρειαστεί να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το αρμόδιο Τμήμα για αξιολόγηση και πιστοποίηση των αναγκών τους.

Ακόμα, όπως ανέφερε η Υπουργός, ενθαρρύνοντας την ένταξη στην απασχόληση ατόμων με χρόνιες παθήσεις το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης ενέκρινε στις 15.5.2019 την επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι δύο εκατομμύρια με στόχο την πρόσληψη 100 ανέργων χρόνιων πασχόντων. Το έργο θα προκηρυχτεί από το Τμήμα Εργασίας. Είπε ότι το σχέδιο θα προκηρυχθεί στις 20 Μαΐου και κάλεσε όλους τους εργοδότες να αξιοποιήσουν το σχέδιο ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις να εργαστούν.

Σημείωσε παράλληλα ότι την περασμένη Δευτέρα 13 Μαΐου, προκηρύχτηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες δημόσιος διαγωνισμός για την δημιουργία δέκα νέων κατοικιών σε όλες τις πόλεις παγκύπρια και την παροχή υπηρεσιών υποστηριζόμενης διαβίωσης κυρίως για άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό, που δεν διαθέτουν επαρκές οικογενειακό και υποστηρικτικό περιβάλλον και χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες για να διαβιούν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής. Η Υπουργός κάλεσε δήμους και κοινότητες, οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα να συνεργαστούν με το αρμόδιο Τμήμα για την λειτουργία των δέκα αυτών νέων κατοικιών.


Πηγή: https://24h.com.cy/2019/05/nea-metra-gia-atoma-me-anapiries-kai-chronies-pathiseis-anakoinose-i-yp-ergasias/

         ΚΥΠΕ


 

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανακοινώνει το πρόγραμμα "Κυριακάτικες Αποδράσεις" 2018/19.

Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνονται και αποδράσεις για ΑμεΑ για την περίοδο Ιούνιος 2019, στο μαγευτικό θέρετρο των Πλατρών.

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο 77778050 και στην ιστοσελίδα  www.sundayescapes.com

 

Διαδικτυακή Έρευνα της κας Κατερίνας Χριστογιάννη, Διδακτορικής Φοιτήτριας του Πανεπιστημίου του Loughborough στην Αγγλία, η οποία απευθύνεται σε άτομα με διάγνωση σκλήρυνσης κατα πλάκας.

Πληροφοριες για τα Ethics και την έρευνα εδώ:
https://lboro.onlinesurveys.ac.uk/temperature-sensitivity-in-multiple-sclerosis-online-survey1?fbclid=IwAR27Hfj7pG6_RfDTlEv96Y_i3kZ97eVS1NnBg3Xd2EzQarD4N54Veg4mNQM

 

Τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του λαχνού μας, στα γραφεία του Κρατικού Λαχείου. Πιο κάτω είναι οι αριθμοί των τυχερών λαχνών . Οι τυχεροί μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης, για παραλαβή του δώρου τους.

Τυχεροί Αριθμοί και Δώρα κλήρωσης

 
 

Το Fampyra εντάσσεται στο κρατικό συνταγολόγιο

Την απόλυτη ικανοποίησή τους εκφράζουν η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης αναφορικά με την εισαγωγή του φαρμάκου Fampyra στο κρατικό συνταγολόγιο, γεγονός που ενισχύει τις επιλογές των ιατρών για την αποτελεσματική διαχείριση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πρόκειται για φάρμακο το οποίο απασχόλησε επανειλημμένα τη δημοσιότητα και το οποίο τελικά εντάσσεται στο κρατικό συνταγολόγιο με συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Θερμές ευχαριστίες στον νυν και τέως Υπουργό Υγείας, στον Διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών αλλά και στην Επιτροπή Φαρμάκων για την καθοριστική συμβολή τους και για την συνεργασία που είχαν με σκοπό το φάρμακο αυτό να παρέχεται στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση οι οποίοι το έχουν ανάγκη.


 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (ΓΕΣΥ)


19 Σεπτεμβρίου 2018
Προς τα Μέλη του
Παγκύπριου Συνδέσμου
Πολλαπλής Σκλήρυνσης


Αγαπητοί φίλοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης σε πρόσφατη συνεδρία του, αποφάσισε την σύγκληση Καταστατικής Συνέλευσης καθώς επίσης και την ενημέρωση των μελών του, από εκπρόσωπο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία και ώρα 10.00π.μ.

Πιο συγκεκριμένα ο σκοπός της Συνέλευσης είναι οι προβλεπόμενες,  από τον νέο Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο Ν.104(1)/2017, τροποποιήσεις ή και συμπληρώσεις του υφιστάμενου Καταστατικού του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ο Νόμος τροποποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2017 και μας υποχρεώνει να τροποποιήσουμε ή/και να εκσυγχρονίσουμε βασικά άρθρα του υφιστάμενου καταστατικού.

Πληροφορείστε ότι βάσει του υφιστάμενου Καταστατικού, απαρτία στη Γενική Συνέλευση μετά από παρέλευση ½ της ώρας από την καθορισμένη, τα μέλη που παρευρίσκονται αποτελούν απαρτία , άρθρο 17(η).

Καλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου να προσέλθουν καθώς η παρουσία του κάθε μέλους κρίνεται απαραίτητη.

Αντίγραφα του Καταστατικού θα είναι διαθέσιμα από τα γραφεία και την ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.mscyprus.org.cy.

Παρακαλώ όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν να μας ενημερώσουν μέχρι τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 στο τηλέφωνο 22590949.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ 2018 - 2019

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανακοινώνει το τελικό πρόγραμμα για τα άτομα σε τροχοκάθισμα και με κινητικές δυσκολίες. Το πρόγραμμα αυτό είναι στα πλαίσια του νέου προγράμματος του ΚΟΤ "Κυριακάτικες Αποδράσεις" 2018/19.

Οι επισκέψεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν για τα ΑΜΕΑ και οι σελίδες του εντύπου που αναφέρονται σε ΑΜΕΑ, είναι σελ.27-29.


Έντυπο ΚΟΤ για Κυριακάτικες Αποδράσεις 2018 - 2019


 

Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, ο Δήμαρχος του Στροβόλου, κος Αντρέας Παπαχαραλάμπους, παρέδωσε επιταγή ύψους €1.905,00 στον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, κο Σάββα Χριστοδούλου.

Το ποσό αποτελεί εισφορά προς τον Σύνδεσμο το οποίο συγκεντρώθηκε από τις εισπράξεις της Μουσικοχορευτικής Παράστασης του Λαογραφικού Ομίλου του Δήμου Στροβόλου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαΐου 2018, με τίτλο <<Ευτζιές τζαι Κατάρες>>.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κος Σάββας Χριστοδούλου ευχαρίστησε το Δήμαρχο Στροβόλου για την στήριξη του προς το Σύνδεσμο.  

 

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμος μας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης, που έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η τελευταία Τετάρτη του Μάη, διοργανώνει και φέτος διάφορες εκδηλώσεις από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 3 Ιουνίου 2018.

Στόχοι των εκδηλώσεων μας, εκτός από την ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ειδικής συμπαράστασης στα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η ενημέρωση για τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το Σύνδεσμο μας, η ενημέρωση για οποιαδήποτε νέα θεραπευτικά δεδομένα και έρευνες που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη ασθένεια, καθώς επίσης και η οικονομική ενίσχυση του ταμείου του συνδέσμου μας.


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


 

Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες σας προσκαλεί σε δημόσια διαβούλευση για διαμόρφωση νέας νομοθεσίας για τις υπηρεσίες και παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια πιο σύγχρονη και αναβαθμισμένη πολιτική υποστήριξης των ατόμων με αναπηρίες, μέσω υπηρεσιών και κοινωνικών παροχών που θα ανταποκρίνονται στο είδος και τον βαθμό των αναγκών τους, επιθυμεί να αφουγκραστεί και να διαβουλευτεί με τους πολίτες με αναπηρίες, τους γονείς και τις οργανώσεις τους, καθώς και τους επαγγελματίες ή φορείς που σχετίζονται με την αναπηρία, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας νομοθεσίας για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε υποστηριχτικές υπηρεσίες και κοινωνικές παροχές.
 Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018 – 2020, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19.12.2017, περιλαμβάνεται η νέα δράση με αρ. 20 «Αυξήσεις στα υφιστάμενα επιδόματα και τρίμηνη δημόσια διαβούλευση για τη διαμόρφωση νέας πολιτικής και νέας νομοθεσίας για τις αναπηρικές παροχές και υπηρεσίες». Αναμενόμενο αποτέλεσμα της δράσης είναι η ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες να αντιμετωπίσουν το επιπρόσθετο κόστος που δημιουργεί η αναπηρία στη ζωή τους, μέσω υπηρεσιών και παροχών.
   Προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς που σχετίζονται με την αναπηρία, να συμπληρώσουν το
πιο κάτω ερωτηματολόγιο, εκφράζοντας τις απόψεις και εισηγήσεις τους και να το αποστείλουν μέχρι τις 15.4.2018 είτε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση info@dsid.mlsi.gov.cy είτε ταχυδρομικώς στην διεύθυνση: Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, 1430 Λευκωσία.

Ερωτηματολόγιο Διαβούλευσης για παροχές και υπηρεσίες για ΑμεΑ


Συμμετοχή στην Ερευνητική Μελέτη του κου Αντρέα Πετάση, διδακτορικού φοιτητή του Πανεπιστημίου του Northcentral. H μελέτη εξετάζει τις εργασιακές εμπειρίες ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο.

Πληροφορίες
Ελληνική Έκδοση
Αγγλική Έκδοση

 

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, ο κος Αντρέας Νεοκλέους, παρέδωσε επιταγή ύψους €1.190,00 στον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης κο Σάββα Χριστοδούλου.

Το ποσό αποτελεί εισφορά προς τον Σύνδεσμο και συγκεντρώθηκε από την συμμετοχή του Ανδρέα Νεοκλέους, Κατερίνας Μηνά, Ανδρέα Θεμιστοκλέους,  Τρύφωνα Παπάζογλου,   Αντώνη Τσολάκη,   Χρύσανθου Χρυσάνθη,   Φλωράκη Φλουρέντζου,  Γιώργο Φλουρέντζου στο  δημοφιλές παιχνίδι γνώσεων “Αδύναμος Κρίκος” , που προβάλλεται καθημερινά στο ΡΙΚ1.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κος Σάββας Χριστοδούλου ευχαρίστησε τόσο τον κο Ανδρέα Νεοκλέους όσο και όλους τους συμμετέχοντες στο δημοφιλές παιγνίδι για την οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων και υπηρεσιών του Συνδέσμου.   


 
 
 
 
 

Το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ανακοινώσει τη εφαρμοφή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας στη Κύπρο με σκοπό την ενθάρρυνση, βελτίωση και διευκόλυνση της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρίες καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στον κοινωνικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό τομέα της ζωής. Η Ευρωπαίκή Κάρτα επιτρέπει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε πλεονεκτήματα και οφέλη στα Κράτη Μέλη που συμμετέχουν στο σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Οι Αιτήσεις αξιολογούνται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες,  πάνω σε ειδικό έντυπο και γίνον
ται αποδεκτές κατόπιν αξιολόγησης της αναπηρίας.

Κατάλογος Οφελημάτων Ευρωπαϊκής Κάρτας της Αναπηρίας

 

Την Τετάρτη  2 Αυγούστου 2017, η Βουλευτής και Μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, κυρία Στέλλα Κυριακίδου επισκέφθηκε  τα γραφεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης με σκοπό να γνωρίσει το προσωπικό και τις παρεχόμενες στο χώρο Υπηρεσίες.

Ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς καθώς και για τα άλυτα αιτήματα του συνδέσμου, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση τους.

Ο Πρόεδρος κύριος Σάββας Χριστοδούλου, ευχαρίστησε την κυρία Κυριακίδου για την στήριξη της αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

 
 
 


 
 
 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού