Ανακοινώσεις - MS

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Ανακοινώσεις

Δραστηριότητες

Σας ενημερώνουμε ότι το ακόλουθο link περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο για έρευνα που διεξάγεται από τις κυρίες Ευρυδίκη Κολοκούδια και Θεοδώρα Πέτσα, τεταρτοετείς φοιτήτριες του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται υπό την ερευνητική ομπρέλα του Εργαστηρίου ACThealthy του Πανεπιστημίου Κύπρου, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Δρ. Μαρία Καρεκλά. Η έρευνα έχει λάβει έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στόχος του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου, είναι η στάθμιση των ερωτηματολογίων Coping Strategies Questionnaire-Revised (CSQ-R) και Pain Sensitivity Questionnaire (PSQ) στην Ελληνική γλώσσα, σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με οποιαδήποτε χρόνια πάθηση.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;
Στην έρευνα μπορούν να λάβουν μέρος άτομα:
1. Ηλικίας άνω των 18 ετών
2. Με διάγνωση οποιασδήποτε χρόνιας πάθησης
3. Με πρόσβαση στο διαδίκτυο

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει αφού διαβάσουν τις σχετικές πληροφορίες και δώσουν τη συγκατάθεσή τους, να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, διάρκειας περίπου 6-8 λεπτών
.

https://redcap.ucy.ac.cy/surveys/?s=8MAWLM99XY

Για τυχόν απορίες αλλά και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να αποταθείτε στα τηλέφωνα επικοινωνίας  (99189169 και 99883923) ή στα email ekolok01@ucy.ac.cy και tpetsa01@ucy.ac.cy .


 
 
 
 
 

Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής

 
 
 

Εγκρίθηκε η πρόταση για εξετάσεις κορωνοϊού σε επιπρόσθετες ομάδες πληθυσμού

Για λόγους δημόσιας υγείας και ενίσχυσης της εποπτείας στην κοινότητα με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του ιού SARS-CoV-2, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19.5.2020 ενέκρινε την πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης της εργαστηριακής εξέτασης για τη νόσο COVID-19 σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και ασθενών, με επιδότηση από το Υπουργείο Υγείας.

Σχετικό πρόγραμμα διενεργείται ήδη από το Υπουργείο Υγείας από τις 30 Απριλίου 2020, με μηχανισμό που προβλέπει την παραπομπή των ατόμων αυτών στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας από τους θεράποντες ιατρούς. Μέχρι και τις 15 Μαΐου 2020, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε 1,100 άτομα παγκύπρια.

Σε συνέχεια του πιο πάνω προγράμματος και κατόπιν αξιολόγησης των συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, των επιδημιολογικών δεικτών και των μέχρι σήμερα δεδομένων από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, οι ειδικές ομάδες του πληθυσμού, που για σκοπούς Δημόσιας Υγείας κρίνεται ότι θα πρέπει απαραίτητα να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τον ιό SARS-CoV-2, κατηγοριοποιούνται ως ακολούθως:

- Ομάδες πολιτών πριν την είσοδό τους σε χώρους διαμονής, στέγες και δομές, με στόχο την πρόληψη μετάδοσης του ιού σε αυτούς:
- Ηλικιωμένοι πριν εισαχθούν σε στέγες ευγηρίας,
- Κακοποιημένα άτομα (ενήλικες και παιδιά) πριν εισαχθούν σε στέγες,
- Άτομα εξαρτημένα σε ουσίες πριν εισαχθούν σε κλινικές απεξάρτησης,
- Γυναίκες θύματα σωματεμπορίας πριν την εισαγωγή τους σε δομές,
- Παιδιά/έφηβοι πριν την εισαγωγή τους σε στέγες παιδικής και εφηβικής προστασίας,
- Άτομα με αναπηρίες πριν την εισαγωγή τους σε στέγη ή ιδρύματα,
- Κρατούμενοι πριν την εισαγωγή τους στις φυλακές, και
- Ασθενείς με ψυχικά νοσήματα πριν εισαχθούν σε ψυχιατρικές κλινικές ή για ιδρυματική νοσηλεία.
-. Ειδικές ομάδες ασθενών πριν τύχουν θεραπείας ή ενδονοσοκομειακής νοσηλείας:
- Άτομα πριν υποβληθούν σε χειρουργείο με γενική αναισθησία (προεγχειρητικός έλεγχος),
- Έγκυες πριν τον τοκετό,
- Ασθενείς οι οποίοι θα υποβληθούν σε βρογχοσκόπηση ή γαστροσκόπηση, και
- Ασθενείς πριν την έναρξη ανοσοκατασταλτικής θεραπείας (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση, βιολογικοί παράγοντες, ανοσοθεραπεία, υψηλή δόση κορτικοστεροειδών).

Τονίζεται, παράλληλα, ότι τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία 2 πιο πάνω και μόνο για τους λόγους που αναφέρονται, παραπέμπονται για έλεγχο με γνώμονα τη διαφύλαξη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Σε άλλες περιπτώσεις πέραν των πιο πάνω, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή δεν συστήνει την υποχρεωτική εργαστηριακή εξέταση και, επομένως, εάν ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό, το κόστος επιβαρύνει τους πολίτες.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτωματολογία που παραπέμπει στον κορωνοϊό, πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κλινική τους κατάσταση και θα τους καθοδηγήσει για τα περαιτέρω βήματα. Εάν κριθεί αναγκαίο, ο Προσωπικός Ιατρός θα προγραμματίσει μέσω της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, ραντεβού στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για περαιτέρω διερεύνηση του ασθενούς για κορωνοϊό.


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Διευρύνεται ο κατάλογος Κλινικών Εργαστηρίων για διενέργεια μοριακής εξέτασης για SARS-CoV-2

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την ένταξη νέων εργαστηρίων στον κατάλογο με τα κλινικά εργαστήρια που έχουν επαληθεύσει τη διαδικασία τους και μπορούν να διενεργούν τη διαγνωστική μεθοδολογία για την ανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2. Οι πολίτες ή/και επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβληθούν σε εξέταση για κορωνοϊό ιδιωτικά, μπορούν να αποτείνονται απευθείας στο εργαστήριο της επιλογής τους.

Διευκρινίζεται ότι η απευθείας πρόσβαση στα Κλινικά Εργαστήρια για δειγματοληψία, η οποία δεν θα είναι παραπομπή από τον μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας ή επιχορηγούμενων προγραμμάτων, στη βάση των ενδεδειγμένων πρωτοκόλλων της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον πολίτη ή/και την επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, η μέγιστη τιμή χρέωσης για τη μοριακή εξέταση καθορίστηκε στα €85.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως τα διάφορα είδη rapid tests που υπάρχουν στην αγορά, σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, στην παρούσα φάση δεν αποτελούν ενδεικνυόμενο τρόπο διενέργειας της εξέτασης, αφού παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων και προτρέπονται οι πολίτες να μην υποβάλλονται σε αυτού του είδους την εξέταση.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID 19

Νέο, ανανεωμένο έντυπο Β’ διακίνησης έχει εκδοθεί, το οποίο θα ισχύσει από τη Δευτέρα (04/05) και  μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από άτομα άνω των 65 ετών.

Το συγκεκριμένο έντυπο θα πάψει να είναι σε ισχύ στις 21 Μάϊου, όπου και θα σταματήσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι διακινήσεις αφορούν τις κατηγορίες 2, 6 και 7 και οι ίδιες επιλογές θα ισχύσουν και για την αποστολή μηνυμάτων από τους υπόλοιπους πολίτες, στο 8998.


Στην κατηγορία 2, προστέθηκε ουσιαστικά και η επιλογή των άλλων καταστημάτων λιανικού εμπορίου, όπου και θα ανοίξουν την σήμερα Δευτέρα 04/05 , όπως π.χ. τα καταστήματα ένδυσης.

Στην κατηγορία 6, προστίθεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση της ατομικής άθλησης για κολύμπι, αντισφάιριση, γκόλφ.

Στην κατηγορία 7 προστέθηκε η επιλογή της μετάβασης για ατομική προσευχή.


Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι μέχρι και τις 20 Μαΐου δεν απαιτείται η έκδοση νέων εντύπων «Α» για τη διακίνηση των εργαζομένων, νοουμένου ότι οι ανάγκες διακίνησης για σκοπούς εργασίας παραμένουν οι ίδιες.
Στην περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στις ανάγκες διακίνησης των εργαζομένων, αναφέρει περαιτέρω, απαιτείται η έκδοση νέας βεβαίωσης κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Τέλος, για τις βόλτες ζώων δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση.

Σημειώνεται ότι ισχύουν οι ίδιοι λόγοι μετακινήσεις και για τα γραπτά μηνύματα στο 8998.

Τ
o Έντυπo  Β μπορείτε να το βρείτε εδω:

Αναθεωρημενο Έντυπο Μετακίνησης Β


Για βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου (Έντυπο Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)


 
 

Πατώντας εδώ, μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε τα απαιτούμενα έντυπα μετακίνησης ενόψει των περιοριστικών μέτρων για εξάλειψη του κορονοϊου.

Τα έντυπα βρίσκονται και αναρτημένα στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Οικονομικών στη διεύθυνση http://www.mof.gov.cy και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στη διεύθυνση https://www.pio.gov.cy/coronavirus.

Το Έντυπο Α αφορά Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που θα πρέπει να δοθεί υπογεγραμμένο από τους εργοδότες/προϊσταμένους σε όσους εργαζομένους πρέπει να προσέρχονται στην εργασία τους με βάση το πρόγραμμα εργασίας που θα εφαρμοστεί σε κάθε επιχείρηση/οργανισμό. Το ίδιο Έντυπο μπορεί να συμπληρώνεται και από τους αυτοεργοδοτούμενους.


Το Έντυπο Β που αφορά Δήλωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών θα συμπληρώνεται από τον κάθε πολίτη ατομικά όταν χρειαστεί να μετακινηθεί εκτός της οικίας του για ένα από τους δικαιολογημένους λόγους που καθορίζονται στο Διάταγμα και περιλαμβάνονται στο εν λόγω Έντυπο.

Εναλλακτικά, αντί της συμπλήρωσης του Εντύπου Β, οι πολίτες μπορούν να στέλνουν μήνυμα SMS στον αριθμό 8998, χωρίς χρέωση, με τη μορφή που καθορίζεται στο Παράρτημα που είναι αναρτημένο στις πιο πάνω αναφερόμενες ιστοσελίδες με τις οδηγίες αποστολής του.

 
 
 

Το παρόν ερωτηματολόγιο έχει συνταχθεί στα πλαίσια έρευνας που διεξάγεται για την εκπόνηση διατριβής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σκοπός της έρευνας είναι να αναλύσει τις ήδη υπάρχουσες προσβάσεις για ΑΜΕΑ στις τουριστικές υποδομές της Κύπρου και να προβάλει τρόπους με τους οποίους η αειφορία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή τους.

Η έρευνα είναι ανώνυμη και τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ακαδημαϊκούς σκοπούς.


Παρακαλώ όσοι απο εσάς επιθυμούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο πατήστε εδώ και μπορείτε να το αποστείλετε στο εμαιλ multipscy@cytanet.com.cy


 

Αξιολόγηση της Άποψης που υπάρχει στους Ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας για τα οφέλη της Κλινικής/Θεραπευτικής Άσκησης

Η ομάδα των LifeWalkers (ομάδα μεταδιδακτορικών ερευνητών που δραστηριοποιείται επιστημονικά στον χώρο της κλινικής άσκησης) σε συνεργασία με  το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας διεξάγουν την παρούσα μελέτη
η οποία αποσκοπεί στην συλλογή δεδομένων σχετικά με την άποψη και ενημέρωση που έχουν οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας για τα οφέλη της κλινικής/θεραπευτικής Άσκησης ως μέσο υποστηρικτικής αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους.

Στη Κύπρο υπεύθυνο Ίδρυμα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ. Χριστόφορο Γιαννάκη στο Τμήμα Ζωής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (email: giannaki.c@unic; Τηλ: 22842325) και ο Δρ. Μάριος Παντζαρής Νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (email: pantzari@cing.ac.cy; Τηλ: 22381699). Στην Ελλάδα υπεύθυνος φορέας είναι η ομάδα LifeWalkers σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με υπεύθυνη την Δρ. Αργυρώ Κρασέ (email: argyrokrase@hotmail.com).

Για να συμμετάσχετε στην έρευνα πατήστε εδώ

 

Αγαπητά μέλη, όσοι από εσάς επιθυμούν να βοηθήσουν την κα Ζωή Μέλανη Πλατρίτη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Κλάδο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις , Πάφου στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο ρόλος της συναισθηματικής έκφρασης, της ικανοποίησης από τη σχέση και αυτοσυμπόνιας στην ψυχοκοινωνική προσαρμογή των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση και των συζύγων τους», μπορούν να συμπληρώσουν το online ερωτηματολόγιο.

Η έρευνα αυτή γίνεται στα πλαίσια της μεταπτυχιακής διπλωματικής της εργασίας και θα μελετήσει πώς η ψυχοκοινωνική προσαρμογή των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση αλλά και των συζύγων τους επηρεάζει ή επηρεάζεται από τη συναισθηματική έκφραση, την ικανοποίηση στη σχέση και την αυτοσυμπόνια.  

Η συμμετοχή σας θα βοηθήσει τον κλάδο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην καλύτερη κατανόηση αυτών των φαινομένων.

Η βοήθεια σας είναι σημαντική στην προσπάθεια να αναγνωριστεί το κατά πόσο η ψυχοκοινωνική προσαρμογή των συζύγων στην Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει ή επηρεάζεται από τη συναισθηματική έκφραση, την ικανοποίηση από τη σχέση καθώς και την αυτοσυμπόνια.


Όσοι επιθυμούν να το συμπληρώσουν μπορούν να πατήσουν εδώ.


 
 

Την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κρατικού Λαχείου , η κλήρωση του λαχνού του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης με αριθμό άδειας Α/Α: 47/2019. Οι τυχεροί αριθμοί είναι: 2625, 4911, 4399, 0170, 2380, 1475, 2204, 3062, 3931, 1995, 3399, 2125, 0113. Παρακαλούνται οι τυχεροί όπως επικοινωνήσουν στο 22590949 για να παραλάβουν τα δώρα τους.

Δελτίο Τύπου Λαχνού 2019

 

Στο κρατικό συνταγολόγιο της Κύπρου εντάχθηκε το φάρμακο Tecfidera (Dimethyl Fumarate) της Biogen για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, την πιο συχνή μορφή της νόσου.

http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/815851/sto-kratiko-syntaglogo-to-farmako-tecfidera

 

ΕΡΕΥΝΑ :

Η ομάδα των LifeWalkers (ομάδα μεταδιδακτορικών ερευνητών που δραστηριοποιείται επιστημονικά στον χώρο της κλινικής άσκησης) σε συνεργασία με  το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας διεξάγουν μελέτη με τίτλο «Αξιολόγησης της άποψη  που έχουν οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας για τα οφέλη της κλινικής/θεραπευτικής Άσκησης ως μέσο υποστηρικτικής αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους», η οποία αποσκοπεί στην συλλογή δεδομένων σχετικά με την άποψη και ενημέρωση που έχουν οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας για τα οφέλη της κλινικής/θεραπευτικής Άσκησης ως μέσο υποστηρικτικής αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τους.

Στη Κύπρο υπεύθυνο Ίδρυμα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ. Χριστόφορο Γιαννάκη στο Τμήμα Ζωής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Δρ. Μάριος Παντζαρής Νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου . Στην Ελλάδα υπεύθυνος φορέας είναι η ομάδα LifeWalkers σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με υπεύθυνη την Δρ. Αργυρώ Κρασέ .

Το ερωτηματολόγιο θα το βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στο πιο κάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/SMDmGmPb7iLpa3c16


 
 
 

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε για την προκήρυξη του « Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις» το οποίο ανακοινώθηκε στις 20 Μαίου 2019 από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πατήσετε στον πιο κάτω σύνδεσμο και να μελετήσετε τ
ην αίτηση, το σχέδιο αλλά και τον οδηγό εφαρμογής.
http://www.mlsi.gov.cy/


Έντυπα
:

 

Nέα μέτρα για άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις ανακοίνωσε η Υπουργός.Εργασίας:


Σύμφωνα με τα μέτρα που εγκρίθηκαν 750 τετραπληγικοί που λαμβάνουν σήμερα Επίδομα Φροντίδας για Τετραπληγικά Άτομα, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, από €854,30 σε €900 μηνιαίως από τον μήνα Μάϊο 2019. Επιπρόσθετα, όσοι τετραπληγικοί αντιμετωπίζουν πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών της αναπηρίας στην υγεία τους με κίνδυνο της ζωής τους, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας €1.100 μηνιαίως.

Επίσης 950 παραπληγικοί που λαμβάνουν σήμερα Επίδομα Φροντίδας για Παραπληγικά Άτομα, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, από €350 σε €400 μηνιαίως από τον μήνα
Μάϊο 2019. Επιπρόσθετα, όσοι παραπληγικοί αντιμετωπίζουν πρόσθετες ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας λόγω σοβαρών επιπλοκών της αναπηρίας στην υγεία τους με κίνδυνο της ζωής τους, θα δικαιούνται να λάβουν επίδομα φροντίδας €500 μηνιαίως.

Ακόμα 2.300 άτομα με τετραπληγία, παραπληγία, άλλη κινητική αναπηρία, οπτική αναπηρία, νεφροπάθεια ή θαλασσαιμία, που σήμερα λαμβάνουν ή βρίσκονται στη διαδικασία να λάβουν Επίδομα Διακίνησης, θα έχουν αύξηση στο επίδομα τους, μόλις ψηφιστεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, από €102 σε €150 μηνιαίως ή από €51 σε €75 μηνιαίως.

Επίσης 1.900 τυφλοί που σήμερα δεν λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης γιατί δεν εργάζονται και δεν φοιτούν θα λάβουν, μόλις ψηφιστεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, Επίδομα Διακίνησης €75 μηνιαίως ανεξαρτήτως αν δεν εργάζονται ή δεν φοιτούν και ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.


Το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες θα επιληφθεί όλων των ενεργειών, χωρίς να χρειαστεί οι λήπτες των επιδομάτων να προβούν σε αίτηση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια τους. Οι επωφελούμενοι θα λάβουν τις αυξήσεις στον λογαριασμό στον οποίο εμβάζονται τα επιδόματα τους ήδη. Μόνο οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί που θα δικαιούνται τη μεγαλύτερη αύξηση για ενισχυμένη φροντίδα θα χρειαστεί να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το αρμόδιο Τμήμα για αξιολόγηση και πιστοποίηση των αναγκών τους.

Ακόμα, όπως ανέφερε η Υπουργός, ενθαρρύνοντας την ένταξη στην απασχόληση ατόμων με χρόνιες παθήσεις το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης ενέκρινε στις 15.5.2019 την επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι δύο εκατομμύρια με στόχο την πρόσληψη 100 ανέργων χρόνιων πασχόντων. Το έργο θα προκηρυχτεί από το Τμήμα Εργασίας. Είπε ότι το σχέδιο θα προκηρυχθεί στις 20 Μαΐου και κάλεσε όλους τους εργοδότες να αξιοποιήσουν το σχέδιο ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις να εργαστούν.

Σημείωσε παράλληλα ότι την περασμένη Δευτέρα 13 Μαΐου, προκηρύχτηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες δημόσιος διαγωνισμός για την δημιουργία δέκα νέων κατοικιών σε όλες τις πόλεις παγκύπρια και την παροχή υπηρεσιών υποστηριζόμενης διαβίωσης κυρίως για άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό, που δεν διαθέτουν επαρκές οικογενειακό και υποστηρικτικό περιβάλλον και χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες για να διαβιούν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής. Η Υπουργός κάλεσε δήμους και κοινότητες, οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα να συνεργαστούν με το αρμόδιο Τμήμα για την λειτουργία των δέκα αυτών νέων κατοικιών.


Πηγή: https://24h.com.cy/2019/05/nea-metra-gia-atoma-me-anapiries-kai-chronies-pathiseis-anakoinose-i-yp-ergasias/

         ΚΥΠΕ


 
 

Το Fampyra εντάσσεται στο κρατικό συνταγολόγιο

Την απόλυτη ικανοποίησή τους εκφράζουν η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης αναφορικά με την εισαγωγή του φαρμάκου Fampyra στο κρατικό συνταγολόγιο, γεγονός που ενισχύει τις επιλογές των ιατρών για την αποτελεσματική διαχείριση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πρόκειται για φάρμακο το οποίο απασχόλησε επανειλημμένα τη δημοσιότητα και το οποίο τελικά εντάσσεται στο κρατικό συνταγολόγιο με συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Θερμές ευχαριστίες στον νυν και τέως Υπουργό Υγείας, στον Διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών αλλά και στην Επιτροπή Φαρμάκων για την καθοριστική συμβολή τους και για την συνεργασία που είχαν με σκοπό το φάρμακο αυτό να παρέχεται στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση οι οποίοι το έχουν ανάγκη.


 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (ΓΕΣΥ)


19 Σεπτεμβρίου 2018
Προς τα Μέλη του
Παγκύπριου Συνδέσμου
Πολλαπλής Σκλήρυνσης


Αγαπητοί φίλοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης σε πρόσφατη συνεδρία του, αποφάσισε την σύγκληση Καταστατικής Συνέλευσης καθώς επίσης και την ενημέρωση των μελών του, από εκπρόσωπο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία και ώρα 10.00π.μ.

Πιο συγκεκριμένα ο σκοπός της Συνέλευσης είναι οι προβλεπόμενες,  από τον νέο Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο Ν.104(1)/2017, τροποποιήσεις ή και συμπληρώσεις του υφιστάμενου Καταστατικού του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ο Νόμος τροποποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2017 και μας υποχρεώνει να τροποποιήσουμε ή/και να εκσυγχρονίσουμε βασικά άρθρα του υφιστάμενου καταστατικού.

Πληροφορείστε ότι βάσει του υφιστάμενου Καταστατικού, απαρτία στη Γενική Συνέλευση μετά από παρέλευση ½ της ώρας από την καθορισμένη, τα μέλη που παρευρίσκονται αποτελούν απαρτία , άρθρο 17(η).

Καλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου να προσέλθουν καθώς η παρουσία του κάθε μέλους κρίνεται απαραίτητη.

Αντίγραφα του Καταστατικού θα είναι διαθέσιμα από τα γραφεία και την ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.mscyprus.org.cy.

Παρακαλώ όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν να μας ενημερώσουν μέχρι τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 στο τηλέφωνο 22590949.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

 
 
 
 

Το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ανακοινώσει τη εφαρμοφή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας στη Κύπρο με σκοπό την ενθάρρυνση, βελτίωση και διευκόλυνση της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρίες καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στον κοινωνικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό τομέα της ζωής. Η Ευρωπαίκή Κάρτα επιτρέπει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε πλεονεκτήματα και οφέλη στα Κράτη Μέλη που συμμετέχουν στο σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Οι Αιτήσεις αξιολογούνται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες,  πάνω σε ειδικό έντυπο και γίνον
ται αποδεκτές κατόπιν αξιολόγησης της αναπηρίας.

Κατάλογος Οφελημάτων Ευρωπαϊκής Κάρτας της Αναπηρίας

 
 
 
 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού