Φυσιοθεραπεία / Κινησιοθεραπεία - MS

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Φυσιοθεραπεία / Κινησιοθεραπεία

Σύνδεσμος > Προγράμματα

Βασικός στόχος του προγράμματος της φυσιοθεραπείας / κινησιοθεραπείας είναι η βελτίωση και συντήρηση της φυσικής κατάστασης του ασθενή.

Η φυσιοθεραπεία/κινησιοθεραπεία είναι πολύτιμη και αναγκαία γιατί  συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η φυσικοθεραπεία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή του ίδιου του ασθενή και ουσιαστικά πρέπει να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου που υποφέρει.

Από το 2000, ο Σύνδεσμος μας, εργοδοτεί  προσοντούχους φυσιοθεραπευτές / κινησιολόγους οι οποίοι συνεργάζονται άμεσα με τους θεράποντες γιατρούς. Οι φυσιοθεραπευτές / κινησιολόγοι καλύπτουν τις ανάγκες της επαρχίας Λευκωσίας  και Λεμεσού τόσο στα πλήρως εξολισμένα φυσιοθεραπευτήρια του Συνδέσμου όσο και σε κατ’ οίκον περιστατικά για κλινήρη άτομα.

Για τις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου υπάρχει μερική συνεργασία με ιδιώτες φυσιοθεραπευτές.

Πριν από την έναρξη της φυσικοθεραπείας γίνεται αξιολόγηση της φυσικής και λειτουργικής κατάστασης του ασθενούς για τον καθορισμό των στόχων και της μορφής της θεραπείας, με βάση τις συστάσεις του θεράποντα γιατρού.

Κάθε ασθενής που προσέρχεται στα φυσιοθεραπευτήρια του Συνδέσμου φέρει μαζί του παραπεμπτικό από το θεράποντα ιατρό Νευρολόγο.  Ακολούθως το παραπεμπτικό καταχωρείται στον προσωπικό φάκελο του ασθενή μαζί με οτιδήποτε άλλο προσκομίσει όπως ιατρικές βεβαιώσεις, πιστοποιητικά αναπηρίας κλπ.

Επίσης ανάλογα με την περίπτωση, γίνεται αξιολόγηση του βαθμού  κινητικής ανεξαρτησίας του ατόμου με στόχο την υιοθέτηση από το άτομο των πλέον κατάλληλων τρόπων κίνησης καθώς και την εξασφάλιση βοηθητικού εξοπλισμού για καλύτερη αυτοεξυπηρέτηση και αυτονομία.

Ο Σύνδεσμος έχει στόχο να εξοπλίζει και να ανανεώνει  συνεχώς τα φυσιοθεραπευτήρια του με σύγχρονο και απαραίτητο εξοπλισμό.
Επιπλέον στόχος του προγράμματος της φυσιοθεραπείας είναι να γίνει κατανοητό ότι η άσκηση πρέπει να είναι μέρος της θεραπείας που ακολουθεί ο ασθενής και πρέπει να εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση για να μπορεί το άτομο να επωφελείται από τις ευεργετικές της επιδράσεις.

Δικαίωμα χρήσης όλων αυτών των υπηρεσιών έχουν όλα τα μέλη του συνδέσμου.

Η φυσιοθεραπεία είναι πολύτιμη και αναγκαία γιατί  συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με κατά πλάκας σκλήρυνση. Αποτελεί κομμάτι της θεραπείας που ακολουθείται.


Μπορεί να βοηθήσει:
1. στη βελτίωση της κίνησης και ισορροπίας
2. στην ενδυνάμωση των μυών
3. στη διατήρηση και βελτίωση της αναπνοής
4. στην εκμάθηση πρακτικών τρόπων λειτουργίας και αυτοεξυπηρέτησης μέσα από τα νέα δεδομένα της ασθένειας και στην εκπαίδευση του οικογενειακού περιβάλλοντος.
5. Εκπαίδευση ατόμων του οικογενειακού περιβάλλοντος ώστε να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στα άτομα αυτά.
6. Ένα άτομο μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα της φυσιοθεραπείας εφόσον κριθεί απαραίτητο από το θεράποντα ιατρό του. Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει μια προσεκτική αξιολόγηση των προβλημάτων του από το Φυσιοθεραπευτή ο οποίος σε συνεργασία με το Νευρολόγο θα αποφασίσουν ποια μέσα θα χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν τον ασθενή.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι που ακολουθεί συνήθως ο φυσιοθεραπευτής είναι:
1. Κινησιοθεραπεία και άσκηση
2. Κρυοθεραπεία και θερμοθεραπεία
3. Ηλεκτροθεραπεία
4. Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων-τεχνικές διάτασης των μυών και μάλαξη
Τα μέσα που έχει στη διάθεση του ο φυσιοθεραπευτής και σκοπός τους είναι η βελτίωση της αστάθειας και η ενδυνάμωση των μυών είναι:
1. Ειδικά κρεβάτια
2. Ορθοστάτες
3. Ειδικά ποδήλατα
4. Ειδικές μπάλες
5. Πλατφόρμες ισορροπίας

6. Ειδικά λάστιχα
7. Ειδικά βαράκια
8. Κυλινδρικούς αεροθαλάμους
9. Δρόμο
10. Σκαλοπάτια
11. Πολύζυγο τοίχου
12. Διάδρομος Ασκήσεων

Ο Σύνδεσμος  επιμορφώνει συνεχώς το προσωπικό σε θέματα που αφορούν προγράμματα Φυσιοθεραπείας έτσι ώστε να αποκτά γνώσεις ειδικά σε προβλήματα ασθενών όπως επίσης και στις  νέες τεχνικές μεθόδους φυσιοθεραπείας.

Η επιμόρφωση γίνεται με επισκέψεις ξένων ειδικών στην Κύπρο όσο και με τις επισκέψεις του προσωπικού σε κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού.

Επίσης διοργανώνονται ειδικές διαλέξεις από Κύπριους επιστήμονες καθώς και του εξωτερικού.


H Γαλάτεια Χαραλάμπους είναι απόφοιτη της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του Τμήματος Φυσιοθεραπείας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατέχει πτυχίο (BSc) Φυσικοθεραπείας και είναι εγγεγραμμένη στο Σύνδεσμο Φυσικοθεραπευτών Κύπρου.

Εργοδοτείται στον Σύνδεσμο από το 2000 και είναι μέλος της ομάδας του προγράμματος φυσιοθεραπείας/κινησιοθεραπείας που λειτουργεί στη Λεμεσό.
Συμμετείχε σε ποικίλες διαλέξεις, συνέδρια και έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένο σεμινάριο στη Γερμανία για την θεραπευτική άσκηση των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση.


Ο Χάρης Χαραλάμπους είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Semmelweis Βουδαπέστης και κατέχει πτυχίο (BSc) καθώς και μεταπτυχιακό (MSc) στη Θεραπευτική Κινησιολογία και Αποκατάσταση. Είναι μέλος του Συνδέσμου Κινησιολόγων Κύπρου.

Εργοδοτείται στον Σύνδεσμο από το 2007 και είναι μέλος της ομάδας του προγράμματος φυσιοθεραπείας/κινησιοθεραπείας που λειτουργεί στη Λευκωσία.
Συμμετείχε σε ποικίλες διαλέξεις, συνέδρια και έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένο σεμινάριο στη Γερμανία για τη θεραπευτική άσκηση των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση.


Η ομάδα του προγράμματος φυσιοθεραπείας/κινησιοθεραπείας συνδυάζοντας γνώση, εμπειρία και συνεχή εκπαίδευση προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον ασθενή, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογικά αναπτυγμένες εφαρμογές και μεθόδους στον τομέα της αποκατάστασης.






 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού