Cyprus Multiple Sclerosis Association - Blog, Meeting Minutes, October 2023

Πρακτικά Γενικής και Καταστατικής Συνέλευσης – 8 Οκτωβρίου 2023

Ύστερα από πρόσκληση η οποία κοινοποιήθηκε στα μέλη του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, η Ετήσια, Γενική και Καταστατική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, στο Δημοτικό Θέατρο Ύψωνα, στη Λεμεσό στις 9.30π.μ.

Σύμφωνα με το Καταστατικό, το Προεδρείο αποτελείτο από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου. Λόγω απουσίας τόσο της Γραμματέως όσο και της Βοηθού Γραμματέως για λόγους ασθενείας, έγινε εισήγηση όπως χρέη Γραμματέα εκτελέσει η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μαριλένα Χατζηγιάννη. Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα από όλους τους παρευρισκόμενους

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

  1. Έγκριση πρακτικών προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης
    Τα πρακτικά της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης ημερ. 25.9.2022, αφού δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα και δόθηκαν στους παρευρισκόμενους, εγκρίθηκαν και υπογράφθηκαν.
  2. Έκθεση πεπραγμένων 2022 – 2023 από τον Πρόεδρο Σάββα Χριστοδούλου
    Ο Πρόεδρος Σάββας Χριστοδούλου παρουσίασε τον απολογισμό και την έκθεση πεπραγμένων για τα έτη 2022 – 2023. (ο απολογισμός επισυνάπτεται)
  3. Παρουσίαση οικονομικής Έκθεσης 2022 από τον Ταμία Φίλιππο Παπαμιχαήλ
    Ο Ταμίας Φίλιππος Παπαμιχαήλ παρουσίασε την Οικονομική Έκθεση για το έτος 2022 καθώς επίσης ανάλυσε τον προϋπολογισμό για το έτος 2023 (η οικονομική έκθεση επισυνάπτεται)
  4. Συζήτηση πάνω στην Έκθεση Πεπραγμένων και την Οικονομική Έκθεση και έγκρισή τους
    Δεν υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για την Έκθεση πεπραγμένων και Οικονομική Έκθεση οι οποίες παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν.
  5. Εισήγηση για ανανέωση λογότυπου
    Το Προεδρείο της Συνέλευσης παρουσίασε την εισήγησή του για ανανέωση του λογότυπου, δείχνοντας σε οθόνη προβολής το υποψήφιο νέο λογότυπο. Το έμβλημα δεν έχει οποιαδήποτε αλλαγή παρά μόνο στο χρώμα και στο τρόπο εμφάνισης της επωνυμίας του σωματείου.Στο σημείο αυτό το μέλος Μαίρη Μακρίδου η οποία διετέλεσε για χρόνια Ταμίας σε προηγούμενα διοικητικά συμβούλια, ανέφερε τη διαδικασία επιλογής του συγκεκριμένου εμβλήματος. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το έμβλημα σχεδιάστηκε από την Μαρία Κεττένη και ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού έγινε η επιλογή του. Έχει μια μεγάλη ιστορία και αποτελεί μέχρι και σήμερα τη ταυτότητα του Συνδέσμου.Συνέχισε λέγοντας ότι η αλλαγή αυτή θα επιφέρει μεγάλο κόστος στο Σύνδεσμο αφού θα πρέπει να αλλαχθούν τα μπλοκς αποδείξεων, οι φακέλοι, οι πινακίδες και όλα τα έντυπα τα οποία φέρουν το υφιστάμενο λογότυπο. Κλείνοντας ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικονομική βοήθεια μέλους ή την επαναφορά προγραμμάτων του συνδέσμου τα οποία έχουν αποκοπεί όπως Βοήθεια στο Σπίτι και κατοίκον Φυσιοθεραπεία.Η συντονίστρια της συνέλευσης και μέλος ΔΣ Γεωργία Δημοφάνους, ανέφερε ότι η επιλογή του χρώματος από πράσινο σε πορτοκαλί είναι για να συνάδει με το Παγκόσμιο χρώμα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Τα αρχικά ΠΣΠΣ πάνω στο λογότυπο είναι για να γίνει χαρακτηριστικό για την επωνυμία Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

    Η Γραμματέας της Συνέλευσης Μαριλένα Χατζηγιάνη ανέφερε ότι το λογότυπο δεν έχει κανένα κόστος για το σύνδεσμο αφού έχει σχεδιαστεί από μέλος του Συνδέσμου αφιλοκερδώς. Το μέλος ΔΣ Πάμπος Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι δεν θα έχει ο Σύνδεσμος επιπλέον κόστος αφού όλα θα γίνουν σταδιακά. Τόσο οι φακέλοι όσο και τα μπλοκς αποδείξεων αφότου εξαντληθούν, θα γίνει η νέα παραγγελία με το νέο λογότυπο.

    Έγινε αρκετή συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό με αποτέλεσμα να γίνει απλή ψηφοφορία με τρεις επιλογές :
    1. Μην αλλάξει το λογότυπο
    2. Να γίνει αλλαγή λογότυπου
    3.Να παρουσιαστούν νέες εισηγήσεις αλλαγής λογότυπου στην επόμενη Γενική Συνέλευση

    Επικράτησε η τρίτη επιλογή με 11 ψήφους με αποτέλεσμα στην επόμενη Γενική Συνέλευση παρουσιαστούν ενώπιων των μελών νέες εισηγήσεις.

  6. Εισήγηση για προσθήκη στο καταστατικό
    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σάββας Χριστοδούλου ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγείται όπως γίνει προσθήκη στο καταστατικό στο άρθρο 8 παρ. 8.31, σημ. (ε) Εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να ορίσει λογιστικό γραφείο για υποστήριξη με έξοδα του Σωματείου.Συνέχισε λέγοντας ότι η εισήγηση αυτή γίνεται γιατί ο Ταμίας ή και ο Βοηθός Ταμίας του ΔΣ, ο οποίος υποχρεούται να τηρεί λογιστικά βιβλία στα οποία καταχωρίζονται όλες οι πράξεις όλων των δοσοληψιών του Σωματείου, μπορεί να μην είναι σε θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα να εκτελέσει τα καθήκοντα του . Η πλειοφηφία των μελών του ΔΣ είναι ασθενείς, οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά και για αυτό το λόγο αν κριθεί αναγκαίο, να μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο να ορίσει λογιστικό γραφείο για υποστήριξη.Ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι σε περίπτωση που θα χρειαστεί οι υπηρεσίες από λογιστικό γραφείο να δικαιολογεί τα έξοδα.Στο σημείο αυτό το μέλος Μαίρη Μακρίδου ανέφερε ότι όλο αυτό είναι αχρείαστο γιατί μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο να ορίσει λογιστικό γραφείο χωρίς να γίνει προσθήκη στο καταστατικό. Υπάρχει μεγάλη διαδικασία έγκρισης προσθήκης στο καταστατικό από τον Έφορο Σωματείων. Συνέχισε λέγοντας ότι το νέο καταστατικό του Συνδέσμου έγινε από δικηγόρο για να συνάδει με την νέα νομοθεσία περί Σωματείων και Ιδρυμάτων.

    Η Γραμματέας της Συνέλευσης Μαριλένα Χατζηγιάννη ανέφερε ότι το ΔΣ συμβουλεύτηκε δικηγόρο ο οποίος ανέφερε ότι θα ήταν σωστό να γραφτεί για να είναι κατοχυρωμένο επίσημα στο καταστατικό.

    Ακολούθησε ψηφοφορία και επικράτησε με 18 ψήφους το ακόλουθο Ειδικό Ψήφισμα:

    Αποφασίζεται με πλειοψηφία όπως στο Καταστατικό του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Άρθρο 8 – Διοικητικό Συμβούλιο προστεθεί η παρ. 8.31 (ε) “Εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να ορίσει λογιστικό γραφείο για υποστήριξη με έξοδα του Σωματείου.”

  7. Διορισμός Ελεγκτών
    Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι ελεγκτές από τον Ελεγκτικό Οίκο EY και έγινε επαναδιορισμός τους.
  8. Παρουσίαση, συζήτηση και έγκριση του υποβαλλόμενου από το Διοικητικό Συμβούλιο προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο
    Ακολούθησε η έγκριση του υποβαλλόμενου προϋπολογισμού από όλα τα παρευρισκόμενα μέλη.Ακολούθως το μέλος Μαίρη Μακρίδου ανέφερε ότι το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από συναντήσεις που έγιναν τόσο με τον ΟΑΥ όσο και με τον τέως Υπουργό Υγείας, αποφάσισε την ένταξη του Συνδέσμου στο ΓΕΣΥ για το πρόγραμμα Φυσιοθεραπείας της Λεμεσού. Δεν υλοποιήθηκε όμως από το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο, παρόλο που είχαν γίνει ενέργειες για την υποβολή της αίτησης του Συνδέσμου στον ΟΑΥ.Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου από το υφιστάμενο, γιατί εκτός του ότι το πρόγραμμα θα παρεχόταν μόνο στη Λεμεσό, τη στιγμή την οποία παρέχεται το πρόγραμμα 2 φορές τη βδομάδα για όλα τα μέλη χωρίς παραπεμπτικό, δεν υπήρχε νόημα η ένταξη του Συνδέσμου στο ΓΕΣΥ και να ερχόμασταν αντιμέτωποι με τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν με τις συνεδρίες τις οποίες δίνονται στους ασθενείς.Τέλος το μέλος Αντώνης Θωμά εισηγήθηκε όπως στην επόμενη Γενική Συνέλευση όπως δίνεται από πριν ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους για να μπορεί ο καθένας να τον μελετήσει.

 

Λήξη Γενικής Συνέλευσης

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Σάββας Χριστοδούλου κήρυξε τη λήξη των εργασιών της συνέλευσης στις 11.30π.μ.

Πρόεδρος: Σάββας Χριστοδούλου
Γραμματέας: Μαριλένα Χατζηγιάννη

Σχολιάστε